OLVG

OLVG is hét stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam. Met hoofdlocaties in Oost en West.

 

OLVG is ontstaan uit de fusie van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Hierdoor staan wij al ruim anderhalve eeuw midden in de samenleving van uniek Amsterdam. OLVG wil een sleutelrol vervullen in de verbetering van de gezondheid en zorg voor iedereen in onze stedelijke omgeving. Voor een beter leven in een gezonder Amsterdam. Wie bij OLVG werkt, kan zijn collega’s altijd aanspreken voor advies of ondersteuning. Of om goede ideeën en initiatieven te delen. Zo kunnen we echt dat stapje extra zetten voor onze patiënten.

Bij OLVG gaan patiëntenzorg, onderzoek en opleiding hand in hand. Onze medewerkers hebben toegang tot meer dan 30 medisch-specialistische en verpleegkundige opleidingen en werken aan 150 patiëntgerichte, wetenschappelijke onderzoeken. We hebben de meeste RGS erkende opleidingen in huis evenals de opleiding voor klinische chemie en ziekenhuisfarmacie. Een professionele leeromgeving dus.

Geriatrie in OLVG

De afdeling geriatrie in OLVG is een resultaat van het samengaan van de internisten-ouderengeneeskunde van OLVG met de vakgroep geriatrie van het MC Slotervaart in 2018 (na het faillissement).

We zijn trots op wat we in de afgelopen jaren hier hebben kunnen opbouwen. We hebben een verpleegafdeling met 24 bedden waarvan 4 bedden  “geriatrische trauma unit” (West). Daarnaast is er een consultatieve dienst en een polikliniek , waar we naast de algemene poli diverse zorgpaden hebben voor o.a. vallen en cognitieve stoornissen. Ons ziekenhuis heeft een erkenning als expertisecentrum voor diagnostiek naar dementie bij niet-westerse migranten. Er zijn vele lopende initiatieven om de geriatrische zorg i.s.m. andere specialismen verder vorm te geven. Naast de locaties OLVG Oost en West werken wij ook gedetacheerd bij GGZ Arkin en het AVL.

Het patiëntenaanbod is door de stedelijke omgeving divers en multicultureel. Doordat wij de enige verpleegafdeling geriatrie zijn in Amsterdam trekken wij ook patiënten van buiten ons eigen adherentiegebied.

De opleiding

De 2 jaar somatische geriatrie kunnen in zijn geheel bij ons worden gevolgd, evenals de neurologiestage. Het zwaartepunt van de opleiding ligt op West , maar er is ook een stage polikliniek/consulten op Oost.

We leiden niet alleen aios geriatrie op, maar bieden ook stages aan voor huisartsen i.o., specialisten ouderengeneeskunde i.o., ouderenpsychiaters i.o. en semi-artsen. We zien het als meerwaarde deze verschillende invalshoeken in ons team te hebben.

Door de aard van ons vak zijn er vele samenwerkingsverbanden binnen en buiten het ziekenhuis, teveel om hier allemaal op te noemen, maar denk bijvoorbeeld aan het multidisciplinair geheugenteam, de geriatrische trauma-unit, het palliatief team, gezamenlijk refereren met het AUMC, werkgroepen met de eerste lijn, interprofessionele leerstages met geriatrie-apotheek-verpleging.

Het OLVG heeft een enthousiast en groot Leerhuis, wat ondersteuning biedt bij opleiding en wetenschap. Zij bieden disciplineoverstijgend onderwijs aan en een medisch leiderschapstraject.

Wij streven ernaar een leerzaam en laagdrempelig opleidingsklimaat te bieden in deze dynamische omgeving. En – niet onbelangrijk – af en toe iets gezelligs met elkaar te ondernemen.

Wetenschap

Als topklinisch ziekenhuis hecht OLVG veel waarde aan wetenschappelijk onderzoek. Nieuwe wetenschappelijke inzichten spelen een belangrijke rol bij de vooruitgang van de zorg voor onze patiënten. De afdeling geriatrie is actief in wetenschappelijk onderzoek.

Er zijn verschillende samenwerkingsverbanden en een eigen onderzoekslijn w.b. dementiediagnostiek bij niet-westerse migranten.

De ambitie is om de wetenschappelijke activiteiten in de toekomst nog verder uit te bouwen.

Opleiders OLVG

  • – Ingeborg Kuper, opleider;
  • – Floor van den Hanenberg, plaatsvervangend opleider;

Contact

Informatie over de opleiding kunt u inwinnen via i.m.j.a.Kuper@olvg.nl.

Adres

OLVG West
Jan Tooropstraat 164
1061 AE Amsterdam